11/22/63 – Στήβεν Κινγκ (Stephen King)

Περιγραφή

or_2577736002_B1035l

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 τρεις πυροβολισμοί αντήχησαν στο Ντάλας. Ο Πρόεδρος Κένεντι έπεσε νεκρός, και άλλαξε ολόκληρος ο κόσμος. Κι αν κάποιος μπορούσε να γυρίσει πίσω και να τον αλλάξει ξανά…;
Ο τριανταπεντάχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζέικ Έπινγκ ζει ήσυχα στο Λίσμπον Φολς του Μέιν. Ώσπου μια μέρα, ο φίλος του ο Αλ του εκμυστηρεύεται ένα μυστικό… Η αποθήκη στο μικρό εστιατόριό του είναι μια πύλη στο χρόνο –βγάζει σε μια συγκεκριμένη μέρα του 1958. Κι ο Αλ κάνει στον Τζέικ μια παράξενη πρόταση: Να γυρίσει στο παρελθόν και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι.
Ο Τζέικ έχει πολλούς λόγους να δεχτεί. Κι έτσι ξεκινάει μια καινούρια ζωή σ’ ένα διαφορετικό κόσμο, τον κόσμο του Αϊζενχάουερ και του Έλβις, όπου τα αμερικάνικα αυτοκίνητα είναι τεράστια, τα κορίτσια φοράνε σοσόνια και το κάπνισμα επιτρέπεται παντού.
Σ’ αυτό τον κόσμο ο Τζον Κένεντι είναι ακόμη ένας νέος γερουσιαστής κι ο Τζέικ, στην καινούρια του πόλη, ερωτεύεται επικίνδυνα μια όμορφη βιβλιοθηκάριο. Κανείς δεν έχει ακούσει να μιλάνε για τον διαταραγμένο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, αλλά, αναπόφευκτα, κάθε βήμα οδηγεί σ’ αυτόν και στο Ντάλας, όπου το παρελθόν γίνεται ασφυκτικά αγωνιώδες και η Ιστορία μπορεί να πάψει πια να είναι όπως την ξέρουμε.
Το ταξίδι στο χρόνο δεν ήταν ποτέ τόσο πιστευτό. Ούτε τόσο τρομακτικό.
Το βιβλίο απέσπασε το LOS ANGELES TIMES BOOK PRIZE for Best Mystery/Thriller 2011.
Ήταν στη βραχεία λίστα για τα LOCUS AWARD for Best Science Fiction Novel 2012, International Thriller Writers Award for Best Novel 2012, British Fantasy Award for Best Novel 2012.
Κριτικές

«Ένας στοχασμός πάνω στη μνήμη, την αγάπη, την απώλεια, την ελεύθερη βούληση και την αναγκαιότητα… Μια από τις καλύτερες ιστορίες ταξιδιού στο χρόνο από τον καιρό του H.G. Wells…»
The New York Times

«Το να πας προς τα πίσω αποδεικνύεται ότι είναι άλλο ένα βήμα μπροστά για τον πιο αξιόλογο αφηγητή της μοντέρνας αμερικανικής λογοτεχνίας».
The Guardian

«Το έργο του υποδεικνύει ότι αν ένας ταξιδιώτης του χρόνου έβρισκε μια πύλη για τον 22ο αιώνα κι έψαχνε ποιοι από τους συγγραφείς του σήμερα θα διαβάζονται ακόμη αύριο, ο Stephen King θα ήταν ένας από αυτούς».
The Washington Post

«Δεν είναι κλασικός Στίβεν Κινγκ. Είναι εξαιρετικός Στίβεν Κινγκ!»
USA Today

Αριθμός σελίδων: 752

Το βιβλίο γράφτηκε το 2011

Σχόλια

Το διάσημο φαινόμενο της πεταλούδας λέει το εξής: «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Μια απειροελάχιστη δηλαδή μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.»

Πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν τη στιγμή που ο δολοφόνος πατούσε την σκανδάλη, ο πρόεδρος Κένετι απλά έσκυβε να πεί κάτι στην γυναίκα του;

Ο συγγραφέας, μας ταξιδεύει πίσω στην δεκαετία του 1960. Μια δεκαετία που όσοι την έζησαν, την νοσταλγούν και όσοι δεν την έζησαν θα την αγαπήσουν μέσα από αυτό το βιβλίο.

Το όλο βιβλίο δεν είναι, όπως ακούγεται, μια προσπάθεια να πεισθεί το αναγνωστικό κοινό ως προ το ποιός και γιατί σκότωσε τον πρόεδρο Κένετι. Ο Στήβεν Κινγκ αφηγείται κάποια ιστορικά γεγονότα και θέτει ένα προβληματισμό… Πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν αυτή η δολοφονία αποτύγχαινε;

Το βιβλίο είναι τόσο πλούσιο, τόσο ζωντανό και πραγματικό, που όταν το τελείωσα , ένιωθα να μου λείπουν όλοι… Ο πρόεδρος Κένετι, ο Λη Χάρβευ Όσβαλντ, η Μαρίνα Όσβαλντ, ο Τζέικ Έπινγκ και ο Αλ…

Υπάρχει δράση, ένταση, νοσταλγία, ρομαντισμός, προβληματισμός.

Είναι ίσως η καλύτερη προσπάθεια συγγραφέα να αποδώσει αυτό που προσπάθησαν πολλοί. Το ταξίδι στον χρόνο και την αλλαγή του παρελθόντος.

Ένα δημοφιλές ερώτημα λέει: «αν γυρίσεις στο παρελθόν και σκοτώσεις τον παππού σου τι θα γίνει;»…

 

Advertisement

1 thought on “11/22/63 – Στήβεν Κινγκ (Stephen King)

  1. Παράθεμα: Το φαινόμενο της πεταλούδας | Όταν ο χρόνος αλλάζει ουρανο…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s