Η νύχτα πρόδωσε τη μέρα – Έλεν Ντάνμορ (Dunmore Helen)

Περιγραφή

b164295

Όταν ο γιος ενός αξιωματούχου του Υπουργείου Kρατικής Ασφάλειας της σταλινικής Ρωσίας διαγνώσκεται με καρκίνο, όλοι οι γιατροί γνωρίζουν τι ακριβώς αυτό συνεπάγεται. Γι’ αυτό και προσπαθούν να αποφύγουν το περιστατικό. Ο μικρός Γκόρια όμως συμπαθεί μόνο το χαρισματικό γιατρό Αντρέι, και ο ισχυρός Βολκόφ θέλει πάση θυσίανα αναλάβει εκείνος την πορεία της υγείας του γιου του. Η κατάσταση του Γκόρια δεν έχει επιστροφή. Ο Αντρέι το γνωρίζει, μόνο που ο Βολκόφ δε θέλει να το πιστέψει…Όχι, αυτό δε θα περάσει έτσι. Δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητους τους ενόχους που τόλμησαν να αναμετρηθούν με το εξουσιαστικό του ανάστημα, το οποίο δεν έχει μάθει να δέχεται χτυπήματα της μοίρας. Όχι, όχι. Ο Αντρέι φταίει, κι αν όχι εκείνος, τότε η Μπρόντσκαγια, η χειρουργός που ο Αντρέι παρουσίασε δήθεν για αυθεντία δεν είναι αυθεντία. Εβραία είναι και πρέπει να τιμωρηθεί. Να χάσει τη δουλειά της, να εξοριστεί, να χαθεί. Τίποτε δε θα είχε συμβεί αν μια φριχτή συνωμοσία γιατρών δεν έπλεκε το δηλητηριώδη ιστό της γύρω από το ασθενικό κορμί του Γκόρια.

Ο Βολκόφ πρέπει να εκδικηθεί. Θα κάνει το ψέμα αλήθεια και «η συνωμοσία που δεν υπάρχει, θα πρέπει πάση θυσία να εφευρεθεί». Λίστες με ψώνια θα ενοχοποιηθούν ως οικονομικά έγγραφα υψίστης ασφαλείας, αθώα λεξικά της αγγλικής θα κατασχεθούν ως ύποπτα σύνεργα ενός αόρατου εχθρού, κι ένα γαϊτανάκι προδοσίας θα αποκαλύψει τα πιο σκοτεινά ένστικτα της ανθρώπινης φύσης…

Υποψήφιο για το Λογοτεχνικό Βραβείο Man Booker.

Αριθμός σελίδων: 438

Το βιβλίο γράφτηκε το 2011

Σχόλια

Η ιστορία εκτυλίσσεται το 1953 στην μεταπολεμική Σταλινική Σοβιετική Ένωση, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος έχει πλέον φουντώσει για τα καλά.

Σε μια εποχή όπου οι λέξεις «κατάσκοπος, σαμποτέρ, συνομωσία, προδοσία» προκαλούσαν ανατριχίλα και ρίγος, αφού ήταν ικανές σε μια νύχτα να σου κλείσουν το σπίτι και να διαλύσουν την οικογένεια σου για πάντα.

Σε μια εποχή όπου και οι τοίχοι είχαν αυτιά, όπου η ιδιωτική ζωή ήταν ανύπαρκτη, μια εποχή που μπορούσες να μυρίσεις την καχυποψία στον αέρα και ο καταδότης σου παραμόνευε σε κάθε γωνιά… Ο γείτονας σου, ο θείος σου, το αφεντικό σου, ο φούρναρης της γειτονιάς, η καθαρίστρια της πολυκατοικίας…

Σε μια εποχή όπου ένα λοξό βλέμμα σου, ένα άκομψο αστείο, ένα βιβλίο που θεάθηκε στη βιβλιοθήκη σου, ήταν αρκετό για να στοιχειοθετήσει εναντίον σου υπόθεση, να σε ενοχοποιήσει ως κατάσκοπο και να στείλει στη Σιβηρία εσένα και όλο σου το σόι.

Το βιβλίο περιγράφει μία από τις εκατομύρια τέτοιες ιστορίες.

Advertisement

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s